Monetra
Näin sitoumus tehtiin: Monetra sai lisää potkua kestävyyden edistämiseen
Talouden ja hallinnon tukipalveluita tarjoava Monetra kirittää kestävää kehitystä tiiviissä yhteistyössä julkisten hankkijoiden kanssa. Monetran toimitusjohtajalla Jussi Kaupilla on näkemystä yrityksen hankintapalvelusta yli kymmenen vuoden ajalta. Kauppi kertoo, miksi Monetra oli yksi ensimmäisiä liittyjiä haitallisten aineiden vähentämisen varhaiskasvatuksen hankinnoissa liittyvässä green deal -sopimuksessa.
Monetran kestävyystyön polku
Monetran kestävän kehityksen työ elää ajan mukana. Meillä vastuullisuus huomioidaan eri tavoin erilaisissa kilpailutuksissa. Yhteishankintayksikkönä meidän tulee toimia vastuullisesti.
Kymmenen vuotta sitten keskityimme työntekijöiden oikeuksiin ja teimme yhteistyötä Finnwatchin kanssa. Pohdimme esimerkiksi autorenkaiden kilpailuttamisen yhteydessä, millaisia riskejä kumintuotantoon liittyy. Sittemmin ILO-standardit ovatkin laajentuneet eri hankintoihin, ja tulleet vakiintuneeksi tavaksi.
Tällä hetkellä iso juttu on hankintojen kemikaalit. Kemikaalien vaaroista on ollut puhetta jo kauan, mutta nyt niiden hankintaan on saatu tukea haitallisten aineiden vähentäminen varhaiskasvatuksen hankinnoissa green deal-sopimuksesta. Olemme Monetrassa luoneet kriteerejä todellisiin hankintoihin ja noin 200 suomalaisessa päiväkodissa Suomessa on käytössä tuotteita, joissa kemikaalien turvallisuus on huomioitu.
Kiertotalous, hiilijalanjälki ja mikromuovit ovat muita ajankohtaisia teemoja, joita pyrimme huomioimaan. Hankintojen kehittämisessä on ikään kuin jatkuvasti kasvava kerrostuma ja vaatimustaso muuttuu suuremmaksi koko ajan. Joistakin asioista tulee päivänselviä ja silloin kriteereitä voidaan poistaa.
Mikä sai teidät liittymään green deal -sopimukseen?
Olimme tunnistaneet, että kemikaalit ovat tuoteryhmä, joka toistuu useassa hankinnassa. Siksi oli tarve huomioida niiden turvallisuusnäkökohdat. Kemikaalien on todettu aiheuttavat esimerkiksi perimävaurioita ja syöpää.
Sitoumuksen avulla olemme saaneet ohjausta ja tukea. Tärkeää on ollut yhteinen kriteerityö ja asiantuntijatuki vaikuttavien kriteerien luomiseksi. Lisäksi verkostoituminen on ollut arvokasta ja olemme saaneet kontakteja muista liittyneistä.
Keitä vastuullisuustyöhön tarvitaan?
Vastuullisuus elää ajassa ja on täysin kiinni asiakkaiden toiveista ja yhteistyöstämme asiakkaiden kanssa. Julkinen keskustelu ja tiedotusvälineet vaikuttavat huomattavasti siihen, mitä hankintayksiköt haluavat kilpailutuksessa. Meidän roolimme on olla askeleen asiakasta edellä myös vastuullisuusasioissa. Olemme julkisten hankintojen ammattilaisia, mutta vastuullisuustietoa tarvitsemme alan asiantuntijoilta esimerkiksi green deal -sopimuksen avulla.
Onko matkalla ollut huomioitavia riskejä?
Enimmäkseen työ on ollut helppoa. Julkisiin hankintoihin liittyy kuitenkin huomioitavia kysymyksiä. Vaikuttavatko uudet vastuullisuuskriteerit hintoihin? Pystyvätkö kaikki yritykset tarjoamaan esitetyillä kriteereillä? Näitä riskejä olemme taklanneet markkinavuoropuheluilla ja vaiheittaisella kriteerien käyttöönotolla. Jatkuvasti uudelleen arvioimme, saammeko hankinnoilla sitä vaikuttavuutta, mitä olemme halunneet.
Mihin tähtäätte kestävyystyöllä?
Kestävyys on Monetralle itsestään selvää. Meidän pitää parantaa toimintaamme aina, kun tieto lisääntyy yhteiskunnassa. Perusajatuksenamme on, että kun julkinen puoli hankkii yhteisillä varoilla, niitä on syytä optimoida. Verovarojenkäytön tulee olla kestävää ja avointa.